Sikkerhedssko eller arbejdssko – hvad skal man vælge?

sikkerhedssko

Hvor mange af jer bruger enten arbejdssko eller sikkerhedssko på arbejdspladsen? Det gør rigtig mange danskere nemlig, og der er alt for lidt fokus på kvaliteten af de forskellige arbejds- og sikkerhedssko.

Både almindelige arbejdssko og sikkerhedssko findes i utallige varianter, og det kan være svært at finde ud af, hvilke man skal købe for at få mest ud af sine penge og for at finde et par sko, der sidder godt på fødderne og giver den optimale beskyttelse. Derfor ser vi i denne artikel nærmere på, hvad man skal kigge efter, når man skal ud og købe professionelt fodtøj.

Lad os starte med at se nærmere på den overordnede forskel på sikkerhedssko og arbejdssko. Mange, der er nye i faget, kan nemlig have svært ved at finde ud af, om de har brug for sikkerhedssko, eller om de kan “nøjes” med arbejdssko.

Arbejdssko

Arbejdssko er en sko uden sikkerhed. Det vil sige, at den ikke beskytter fødderne mod slag og andet. Arbejdssko bruges ofte i brancher, hvor man udfører et stykke arbejde, hvor man skal have praktiske sko på, men hvor der ikke er en høj risiko for, at fødderne kommer til skade. Arbejdssko er desuden antistatiske og skridsikre, og så er de resistente over for varme, olie, benzin og syre.

Det kan eksempelvis være, at man arbejder med syre og kemikalier, så er det en rigtig god ide at være iført arbejdssko.

arbejdssko

Sikkerhedssko

Sikkerhedssko har de samme egenskaber som arbejdssko, men derudover er der også sikkerhed indbygget i sikkerhedsskoene i form af tåbeskyttelse og sømværn. Sikkerhedssko bruges især i byggebranchen, hvor man hurtigt kan risikere at få noget tungt ned over fødderne, ligesom lagermedarbejderen som regel også er iført sikkerhedssko.

sikkerhedssko

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om, hvorvidt du har behov for almindelige arbejdssko eller sikkerhedssko, så spørg din nærmeste leder/mester. På nogle arbejdspladser sørger arbejdsgiveren for at få købt fodtøj til medarbejderne, hvorimod man på andre arbejdspladser selv skal sørge for det, så hellere spørg én gang for meget end én gang for lidt.

Kvalitet og pris

Der er mange forskellige producenter inden for professionelt fodtøj som fx arbejdssko og sikkerhedssko, og både pris og kvalitet er meget forskellig fra producent til producent. Nogle tiltrækker kunder ved at være billige, mens andre tiltrækker kunder ved at have en høj kvalitet. Det anbefales dog, at man altid vælger kvalitet frem for pris, især når det gælder sikkerhedssko, da det trods alt er billigt sluppet at betale lidt ekstra for et par sko mod, at man til gengæld ikke udsætter sine fødder for, i værste fald, kroniske smerter eller kroniske lidelser.

Derudover er der også en anden stor fordel ved at købe kvalitet. Skoene af høj kvalitet sidder som udgangspunkt meget bedre på fødderne og har den helt rigtige pasform og de ønskede funktioner, hvorfor man ikke får ødelagt sine fødder ved at have sko på med en forkert pasform.

Sikkerhedssko kan både være meget tunge og meget lette. Her har kvaliteten også en stor indflydelse, da man som tommelfingerregel kan sige, at jo dyrere sikkerhedsskoen er, desto højere er kvaliteten, og desto lettere er skoen. De producenter der er kendte for at fremstille super lette sikkerhedssko er fx HKSDK, som faktisk producerer markedets letteste. Når man har deres sikkerhedssko på, føles det som at have helt almindelige kondisko på, mens sikkerhedssko af ringere kvalitet kan føles meget tunge og ubehagelige at have på.

Tænk dig derfor godt om, før du køber de første og billigste arbejdssko eller sikkerhedssko, du kan finde.